Laten slijpen en ronden

Schaatsen worden vanuit de fabriek niet geslepen. Daarom biedt schaats-specialist.nl je de mogelijkheid je schaatsen te laten slijpen en ronden. Je kunt tijdens het bestelproces aangeven of je dit wilt. Op een moderne machine zetten wij je schaatsen in de juiste ronding. Hierna slijpen en polijsten we je schaatsen met de hand af. Hier worden geen kosten voor berekend. Ook ijshockeyschaatsen en kunstschaatsen ronden en slijpen we voor je, als je dat wilt.

Over het ronden van schaatsen

De ronding van een schaats bepaalt wat je ermee kunt doen. Hoe hoger de ronding van een schaats, hoe vlakker het ijzer. Een vlakker ijzer betekent meer stabiliteit, maar stuurt ook lastiger. Een ijshockeyschaats moet wendbaar zijn en korte bochten kunnen draaien. Daarom heeft een ijshockeyschaats een zeer laag rondingsgetal. Bij noren ligt het anders. Ook hierbij is het natuurlijk nodig om te kunnen sturen, maar als er teveel ronding in het ijzer zit, komt dit niet ten goede van je schaatsplezier. Je gaat dan zwabberen. Zeker wanneer je geen ervaren schaatser bent, kun je beter kiezen voor een hoger rondingsgetal.

Merk schaatsen

Wat verder ook nog telt is het merk schaatsen waarop je rijdt. De driehoeksbuis van Raps en de buizen van Maple en Evo hebben bijvoorbeeld als eigenschap dat ze erg stijf zijn (torsiestijf) en dus amper meegeven. Pas hier dus op met het zetten van een lage ronding. Viking staat bekend iets soepeler te zijn. Zandstra schaatsen zijn vooral bedoeld voor toerrijden (op natuurijs). Hierbij is wendbaarheid minder belangrijk. Daarom heeft dit merk schaatsen vaak een hoger rondingsgetal. 

Variabele ronding

Het kan dan ook voorkomen dat iemand aan de voorkant van het ijzer een andere ronding heeft dan achter. Dit komt vooral bij shorttrack veel voor. Tijdens de bocht leunt de schaatser iets voorover waardoor er druk op de voorkant van het ijzer wordt uitgeoefend; het gedeelte met meer ronding. Het bochten rijden gaat hierdoor veel makkelijker. Tijdens het rechte stuk leunt de schaatser juist meer achterover.