Welke schaats koop je?

Schaatsen zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten. Maar welke past nou het beste bij je? We helpen je graag op weg bij het schaatsen kopen, en bieden je daarom een overzicht van de verschillende types en hun bijbehorende eigenschappen.

Algemeen
Let er op dat je je schaatsen niet te klein koopt, maar ook zeker niet te groot. Het is belangrijk om tijdens het schaatsen grip te krijgen op het ijs. Als je met je voet heen en weer beweegt in je schoen, zorgt dit voor veel ongemak. Het dragen van extra sokken tegen de kou is dus een absolute no-go!

Noren 
Noren kun je herkennen aan de (meestal) leren schoen die met twee buizen aan het ijzer vast zit gemonteerd. Er zijn twee soorten noren: lage en hoge noren. Het verschil is de afstand tussen de schoen en het ijzer. Een lage noor is zeer geschikt voor het schaatsen van langere afstanden. Een hoge noor heeft een buis die ongeveer drie centimeter langer is dan die van een lage noor. Voor het rijden op dit type schaats zijn sterke enkels en enige oefening vereist. 

Noren koop je als:
- Je langere afstanden wilt schaatsen.
- Je niet zoveel last hebt van zere enkels tijdens het schaatsen.
- Je de schaatstechniek goed wilt aanleren.

Combinoren 
Voor schaatsers die vaak last hebben van zere enkels en/of moeite hebben met het bewaren van evenwicht zijn er combinoren. Dit type schaats heeft een stevige kunststof schoen en een noren onderstel. De stevige schoen geeft extra steun aan je enkels tijdens het schaatsen. Tot slot biedt deze schoen ook nog eens extra warmte.

Semi Combonoren zijn minder hoog en daardoor iets minder stevig dan reguliere combinoren. Dit type heeft als voordeel dat je als schaatser meer bewegingsvrijheid hebt om bijvoorbeeld je knieën te buigen. Dit is nodig voor het goed aanleren van de schaatstechniek. 

Combinoren koop je als:
- Je vaak last hebt van zere enkels tijdens het schaatsen.
- Je moeite hebt met het vinden van balans.

Clicknoren
De Clicknoor is een combinatie van schaatsen en skiën. De zool van de schoen wordt aan de voorkant in de binding geklikt. De voorkant scharniert. De hak is los. In Nederland worden deze schaatsen steeds populairder. De schoen is gemakkelijk los en vast te klikken en kan ook gebruikt worden voor langlaufskiën. De schaatsen zijn laag en daardoor stabiel.

Clicknoren koop je als: 
- Je je ijzers makkelijk los wilt kunnen klikken.
- Je graag tochten rijdt op natuurijs.
- Je houdt van veel stabiliteit.

Klapschaatsen 
De klapschaats is zeer geschikt voor langebaanschaatsen. Bij de klapschaats is het ijzer slechts op een punt aan de schoen bevestigd. De andere bevestiging bestaat uit een scharnier met een veer die uitklapbaar is. Door dit mechanisme kun je je been langer uitstrekken waardoor er langer contact met het ijs is en je uiteindelijk sneller schaatst. Nadeel is dat je makkelijker voorover valt op klapschaatsen.

Klapschaatsen koop je als:
- Je houdt van snelheid en gaat voor maximaal resultaat.
- Je al enige schaatservaring hebt.
- Je wedstrijdrijder bent. 

Kinderschaatsen
Voor kinderen die nog in de groei zijn, is de verstelbare schaats erg handig. De schaatsen kun je namelijk groter maken. 

Kinderschaatsen (verstelbaar) koop je als:
- Je voeten in de groei zijn.
- Je je schaatsen makkelijk een maatje groter wilt kunnen maken.