Zelf schaatsen slijpen


Zelf schaatsen slijpen heeft zo zijn voordelen. Als je wilt kun je na elke training of schaatstocht je schaatsen weer op de juiste scherpte krijgen. Door je te verdiepen in je eigen materiaal, krijg je meer feeling met je ijzers. En tot slot is het goedkoper.

Benodigdheden

Voor het schaatsen slijpen heb je nodig:
- een slijptafel (ook wel slijpblok genoemd)
- een slijpsteen
- een braamsteen
- een polijststeen (eventueel)

Schaatsen plaatsen in je blok

Je plaats je schaatsen evenwijdig aan elkaar in het blok. In alle tafels zitten schroeven met daaraan metalen klemmetjes. Deze zorgen ervoor dat je schaatsen op gelijke hoogte komen met elkaar. Wanneer je je schaatsen vast hebt gezet, schroef je de klemmen los. Hierna kun je beginnen met schaatsen slijpen.

Het slijpen

Bij het schaatsen slijpen begin je altijd met de grove kant van de slijpsteen. Beweeg de steen van voor naar achter over je ijzers. Zorg ervoor dat je gelijkmatige druk uitoefent. Draai je slijpblok daarna om en herhaal de procedure. Voel met je nagel aan de rand van je ijzer of deze scherp geworden is. Eindig tenslotte met de fijne kant van je slijpsteen.

Tijdens het slijpen ontstaan er onregelmatigheden (bramen) op de zijkant van je ijzers. Deze haal je weg met een braamsteen. De braamsteen plaats tegen de zijkant (!) van je ijzer aan. Daarna beweeg je hem voorzichtig van voor naar achter totdat de braam weg is. Na het afbramen zijn je schaatsen in principe klaar voor gebruik.

Als je klaar bent met afbramen, kun je ervoor kiezen om je schaatsen te polijsten. Je plaats de polijststeen op je ijzers en beweegt heen en weer in de lengterichting van je ijzer. Door dit te doen worden je ijzers gladder.

Er zijn ook slijpstenen met een diamantcoating of keramische diamantlaag. Deze gebruik je met toevoeging van water. De steen is erg vlak en gaat lang mee. Nog een voordeel is dat er tijdens het slijpen bijna geen bramen ontstaan.


Hoe vaak moet je slijpen? 

De duur van het slijpproces is afhankelijk van de conditie van je ijzers. Als je je schaatsen vaak slijpt, ben je eerder klaar dan wanneer je je schaatsen intensief gebruikt en weinig slijpt. Gemiddeld ligt het aantal keer dat je na een slijpbeurt kunt schaatsen rond de 5 à 10 keer. Slijp bij natuurijs extra vaak. Op natuurijs worden schaatsen veel sneller bot.


Onderhoud steen

Het is belangrijk dat je slijpsteen goed vlak is en dat ook blijft. Zorg er daarom voor dat je tijdens het schaatsen slijpen alle delen van de steen gebruikt. Dit doe je door regelmatig te wisselen. Ga van linksvoor naar linksachter en daarna van rechtsvoor naar rechtsachter, enz.

Na verloop van tijd zal de steen vollopen met slijpsel. Je herkent dit aan de donkere plekken op de steen die vettig aanvoelen. Dit komt zijn kwaliteit niet ten goede. Je kunt dit verhelpen door je steen te behandelen met slijpkorrels (sillicium carbide). Je pakt hiervoor een voorwerp met een harde ondergrond, bijvoorbeeld een steen of een spiegel, en strooit daar wat slijpkorrels op. Hierover heen beweeg je de steen totdat de vettige aanslag verdwenen is. Hiermee maak je de steen ook vlakker.

Ronden van je schaatsen

De ronding van je schaatsen bepaalt wat je ermee kunt doen. Hoe hoger de ronding hoe wendbaarder de schaats. Kunstschaatsen hebben ronde ijzers en kunnen daarom makkelijker bochten draaien dan noren. Het ronden van schaatsen is een ingewikkeld proces en gebeurt machinaal. Schaats-specialist.nl biedt deze service aan bij alle nieuwgekochte schaatsen.